FAQS sobre el registre horari de la jornada laboral
El registre horari de la jornada laboral ja fa gairebé un mes que és un tràmit d’obligat compliment per a tots els treballadors. Al llarg d’aquest mes hem rebut moltes consultes de diferents clients, amb el blog d’avui mirarem d’esclarir els més recurrents i així, si en teniu de semblants, els podreu resoldre llegint-nos.
Tothom està obligat a registrar la jornada?
Qualsevol treballador per compte aliena amb contracte laboral, independentment de la seva categoria, activitat, té l’obligació de portar un registre d’inici i de finalització de la jornada, tant sigui dins del centre de treball com si estan desplaçats.
Només queden exclosos els alts directius (amb contracte d’alta direcció), representants de comerç, servei domèstic, pràctiques no laborals, becaris i després les relacions de treballadors cooperativistes, socis de societats laborals, autònoms col·laboradors, funcionaris públics…
Si tinc una empresa subcontractada o treballadors d’ETT qui té l’obligació de portar el registre horari?
L’obligació recau a l’empresa que té contractat els treballadors, en el cas d’una ETT correspon a l’ETT i en el cas de la subcontractada a aquesta.
Quins són els requisits formals? Hem de registrar la parada per dinar?
La normativa obliga a portar un registre d’inici de la jornada i del final d’aquesta, amb aquesta informació registrada és suficient per complir amb l’obligació.
Ara bé, és recomanable que les pauses que es facin per dinar, entrepà… quedin registrades per tal que davant d’inspecció de treball no creï cap confusió, perquè si no serà l’empresa qui haurà de justificar que hi ha una interrupció pel motiu que correspongui.
El registre ha de ser fiable, immodificable i no manipulable.
Quant de temps ho he de tenir?
L’empresa té l’obligació de mantenir durant 4 anys el registre horari a disposició dels treballadors, dels seus representants i d’inspecció de treball.
N’he de donar còpia al treballador?
L’empresa no té obligació de donar-ne còpia ni fer un resum al final de mes al treballador, no obstant sí que ho ha de tenir a disposició si el treballador ho demana.
Quina diferència hi ha amb el registre horari que fèiem fins ara amb els treballadors a temps parcials?
En el cas de les relacions a temps parcials, sí que hi ha l’obligació de fer entrega a final de mes el resum mensual al treballador, on hi haurà de constar el total d’hores ordinàries, les hores complementàries i extraordinàries. També s’ha de mantenir aquest registre durant 4 anys.
Quines modalitats es poden fer servir?
No hi ha cap sistema que prevalgui per sobre la resta, tots són bons, sempre que segueixin la normativa.
Els que a data d’avui hi ha són els mitjans tècnics (fitxadors als centres de treball), telemàtics (apps mòbils), informàtics (via ordinador) o manuals (en paper).
El nostre despatx ha posat a disposició als nostres clients una aplicació mòbil per tal de portar el registre horari que, a més a més té l’opció de rebre les nòmines i altra documentació en la mateixa app.
Quines sancions hi haurà en supòsits de no portar el registre?
És una sanció greu i per tant l’import anirà entre 626 i 6.250€.
Recordem també que en casos de temps parcials que no es porti el registre horari, les conseqüències són molt més greus, ja que es presumeix és que la jornada que realitza no és temps parcial sinó a temps complet.
A Lleal Tulsà et fem costat i t’ajudem a implementar el registre horari de la jornada laboral a la teva empresa.
Deixa un comentari