La importància de la protecció de dades personals en el teletreball

La sisena onada de la Covid19 i la recomanació del teletreball ens posa sobre la taula la importància de la protecció de dades personals en el teletreball.
I és que ja són moltes les empreses que s’han vist obligades a tenir part de la plantilla fent teletreball des de casa. Aquestes situacions es donen sigui per mantenir les mesures de seguretat anticovid en el seu lloc de treball habitual. O bé, com a opció pràctica dins la prestació de serveis de l’empresa.

 

Protecció de dades personals en el teletreball

En aquells casos que la implementació del teletreball s’ha hagut de dur a terme a contrarellotge a causa de les circumstàncies sobrevingudes, és possible que, per circumstàncies laborals, s’hagi hagut de traslladar contínuament documentació de l’oficina a casa i de casa a l’oficina, activar el control remot a l’ordinador de la feina, utilitzar el mòbil personal per a fer algunes trucades a clients, enviar documentació per mitjans no habituals, etc.

En aquest cas, volem recordar que l’empresa, com a responsable del tractament, és l’obligada a facilitar als seus treballadors/es totes les eines necessàries per a protegir les dades personals. Així com la de definir una política de protecció de la informació per situacions de mobilitat que comporti riscos particulars pel fet que recursos de l’empresa accedeixin a espais que no estan sota el control d’aquesta.
La implementació del teletreball ha de considerar totes les pautes necessàries en matèria de protecció de dades i han de ser idònies a la prestació de serveis de l’empresa per minimitzar els riscos. Entre ells, l’accés a dades sensibles per part de persones alienes a l’empresa com poden ser familiars o amics del treballador/a. O bé, en els pitjors dels casos un atac informàtic per ciberdelinqüents.

 

La importància de la protecció de dades personals en el teletreball

 

Recomanacions per a l’empresa per oferir un sistema de teletreball segur

L’Agència Espanyola de Protecció de Dades (AEPD) va publicar, en el seu dia, unes recomanacions per protegir les dades personals en el teletreball, de manera resumida fem referència a les mateixes:

 1. Definir una política de protecció de la informació per situacions de mobilitat.
 2. Escollir solucions i proveïdors de serveis de confiança i que puguin donar suficients garanties.
 3. Restringir l’accés a la informació en funció del rol de cada treballador/a.
 4. Configurar de manera periòdica els equips i dispositius utilitzats en les situacions de teletreball.
 5. Monitorar els accessos al servidor de l’empresa des de l’exterior.
 6. Gestionar de manera coherent la protecció de dades i la seguretat.

 

Recomanacions per als treballadors que treballen amb dades personals

A més, també es donen una sèrie de recomanacions dirigides al personal de l’empresa que porta a terme operacions de tractament de dades personals, entre elles:

 1. Respectar la política de protecció de dades implementada per l’empresa quan es fa teletreball.
 2. Protegir els dispositius utilitzats durant el teletreball i protegir l’accés al mateix per part de tercers.
 3. Garantir al màxim la protecció de les dades personals que s’estan tractant.
 4. Tractament de la informació guardada. Emmagatzemar la informació en els sistemes habilitats per l’empresa. I, en tot cas, eliminar periòdicament la informació residual que pugui quedar guardada al dispositiu. Com poden ser arxius temporals del navegador o descàrregues de documents.
 5. I, sobretot, comunicar qualsevol incidència. Si hi ha alguna sospita que alguna informació ha pogut veure’s compromesa s’ha de comunicar de manera immediata al responsable de seguretat. Aquest en farà un estudi per saber si es pot tractar d’alguna violació de seguretat.

 

Per tant, si necessites ajuda en la implementació d’una bona política de protecció de dades personals en el teletreball perquè el personal de la teva empresa pugui realitzar el teletreball amb la màxima seguretat de les dades personals que tracten, contacta amb nosaltres. A Lleal Tulsà Assessors farem un estudi personalitzat per adequar la política de seguretat que necessites.
Si tens dubtes, som al teu costat, posa’t en contacte amb nosaltres!

 

 

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

ASSESSORAMENT INTEGRAL
PER A PARTICULARS I EMPRESES

Lleal Tulsà Assessors

Gestoria i assessoria fiscal, laboral, jurídica, estrangeria, administrativa, immobiliària, protecció de dades per a empreses, autònoms i particulars.