El TJUE impedeix als accionistes afectats per la resolució del Banc Popular recuperar el capital invertit

El 7 de juny de 2017, la Junta Única de Resolució de la UE (JUR) va ordenar la resolució del Banc Popular, que es va saldar amb la seva venda al Banc Santander per un euro i l’amortització a zero de totes les accions i deute subordinat, ocasionant un greu perjudici econòmic per a més de 300.000 inversors.

Fins al passat dia 5 de maig de 2022, la majoria dels Tribunals de Justícia estaven donant la raó als accionistes que sol·liciten la devolució dels seus diners. Ho feien perquè consideraven que la informació comptable subministrada pel Banc Popular, des de l’any 2012, no era correcta ni reflectia la seva situació econòmica real.

No obstant això, el Tribunal de Justícia de la UE, el dia 5 de maig de 2022, va declarar que la normativa europea sobre resolució d’entitats bancàries s’oposa a les reclamacions, contra Banc Santander, exercides pels accionistes que van comprar accions abans de la resolució de l’entitat bancària.

Així, tots els accionistes de Banc Popular que han interposat una demanda de reclamació contra Banc Santander i han obtingut una sentència favorable, abans del dia 5 de maig de 2022, han pogut recuperar tots els diners invertits.

Per contra, la Sentència del TJUE de 5 de maig de 2022 impedeix a tots aquells accionistes amb reclamacions pendents recuperar el capital invertit a causa del canvi interpretatiu dut a terme pel TJUE en aquesta resolució.

 

I ara, què?

Fins ara, el TJUE havia dictat a favor dels accionistes, pel fet que els considerava tercers aliens als procediments societaris de dissolució, i per això els accionistes podien interposar les corresponents accions de responsabilitats i recuperar el capital invertit, en casos d’informació comptable deficient, com el cas del Banc Popular.

Ara, el TJUE, tal com s’ha esmentat, interpreta que la normativa europea sobre resolució d’entitats bancàries impossibilita que els accionistes puguin reclamar els diners invertits, fins i tot, en casos que la informació comptable subministrada als inversors no ha estat correcta o real.

És obvi que el TJUE haurà de pronunciar-se en un futur pròxim, en relació aquesta qüestió, ja que sembla contrari als principis de la Unió Europea, que fets tan greus, com oferir informació sedegada o no veraç en els fulletons de les ampliacions de capital, resultin irrellevants davant la normativa europea sobre resolució d’entitats bancàries, perjudicant greument als accionistes que van invertir els seus diners convençuts de fer-ho en una entitat bancària solvent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

ASSESSORAMENT INTEGRAL
PER A PARTICULARS I EMPRESES

Lleal Tulsà Assessors

Gestoria i assessoria fiscal, laboral, jurídica, estrangeria, administrativa, immobiliària, protecció de dades per a empreses, autònoms i particulars.