Retards, cancel·lacions i denegacions d’embarcaments per part d’una companyia aèria

Per a molts de nosaltres el període estival ha acabat o es troba en la seva recta final i, segurament, en algun dels desplaçaments hem fet ús de l’avió com mitjà de transport principal per poder arribar al nostre destí vacacional. Tanmateix, moltes vegades abans o durant el trajecte hem pogut patir una mala gestió o una negligència de les companyies aèries, donant lloc a supòsits de: retards, cancel·lacions o denegació d’embarcament.

 

Quins drets tinc i com puc reclamar?

Per aquest motiu és indispensable conèixer els drets i les indemnitzacions a les quals tens dret davant d’aquests supòsits.

 

Drets dels usuaris davant una negligència per part d’una companyia aèria

El primer que has de saber és que la normativa et protegeix com a consumidor. En aquest cas has de saber que hi ha dues normes que vetllen pels teus drets. Per exemple, si el teu vol té com a origen o destí un aeroport de la Unió Europea, Islàndia, Noruega o Suïssa serà d’aplicació el Reglament (CE) nº 261/2004. En canvi, per als altres supòsits s’aplicarà el Conveni de Montreal.

La diferència és que amb la normativa europea les compensacions estan fixades per endavant i són precisament les que detallem a continuació per cada supòsit.

 

Què fer davant d’un vol cancel·lat?

La cancel·lació suposa que el vol no es realitzarà o que s’avança l’hora de sortida en més d’una hora o s’ajorna en més de tres. En aquest cas tens dret a una compensació econòmica que variarà segons la distància: 250€ fins a 1.500 km, 400€  entre 1500 km i 3500 km o 600€ si són més de 3.500 km.

Ara bé, aquestes quantitats es poden reduir en un 50% si la companyia aèria ofereix transport alternatiu i compleix una sèrie de requisits respecte a l’hora d’arribada a la destinació final.

Tanmateix, no tota cancel·lació dona lloc a reclamar. Això succeeix en els següents casos:

  • La companyia aèria ens ha informat de la cancel·lació catorze dies abans del vol programat.
  • La companyia ha comunicat la cancel·lació entre dues setmanes i set dies abans del vol programat i ha ofert un transport alternatiu que surt amb no més de dues hores d’antelació i arriba al destí final amb menys de quatre hores de retard.
  • La companyia aèria ens ha advertit de la cancel·lació amb menys de set dies d’antelació i ha ofert un transport alternatiu que surt amb no més d’una hora d’antelació i arriba al destí final amb menys de dues hores de retard.
  • La cancel·lació es produeix per causa de circumstàncies extraordinàries.

 

Què fer si el meu vol surt amb retards?

Es considera retard quan el nostre vol pateix un retard igual o superior a tres hores sobre l’horari previst i es computa tant si aquest retard afecta l’hora de sortida com a la d’arribada. La indemnització que poden reclamar són les mateixes que les assenyalades pels supòsits de cancel·lacions. Tanmateix, no es tindrà dret a compensació econòmica quan el retard es produeix per causa de circumstàncies extraordinàries.

Ara bé, si el retard és de cinc hores o més pots desistir el vol i la companyia ha d’oferir la devolució de l’import del bitllet en el termini de set dies. Un altre cas pot ser que ja s’hagués iniciat el viatge i ens trobem en una escala. En aquest cas tindrem dret a un vol de tornada al primer punt de partida al més aviat possible. Malgrat tot, no tindrem dret a cap compensació de les reconegudes per als supòsits de cancel·lacions.

 

Què fer en cas que et deneguin l’embarcament?

 La denegació d’embarcament consisteix en la negativa a transportar al passatger en un vol, malgrat haver-se presentat a l’embarcament complint els requisits establerts en les Condicions de Transport. Un exemple de denegació d’embarcament és l’overbooking.

En un cas d’una denegació d’embarcament, la companyia haurà de demanar voluntaris entre els passatgers per a no volar en aquest vol. En el cas d’haver-hi passatgers voluntaris, haurà d’acordar amb ells la contraprestació a rebre per la denegació d’embarcament. Aquests passatgers voluntaris també tindran dret a la informació i al reemborsament o transport alternatiu. Si no hi ha voluntaris o no són suficients, serà la companyia la que procedeixi a denegar l’embarcament de manera aleatòria (en la pràctica, seran els últims a arribar). I en aquests supòsits, s’aplicaran les normes establertes per a la cancel·lació.

Com a drets comuns pels supòsits de cancel·lacions, retards i de denegació d’embarcament els passatgers disposen del dret d’informació. En virtut del qual la companyia aèria està obligada a proporcionar un imprès on s’indiquin les normes en matèria de compensació i assistència. De la mateixa manera, i com a drets d’assistència, hauran de subministrar de manera gratuïta menjar i beguda suficient, dues comunicacions mitjançant trucades telefòniques o correus electrònics i l’allotjament amb els seus desplaçaments inclosos.

 

Què fer si et trobes en un d’aquest casos?

Si aquestes vacances has patit un retard, una cancel·lació o una denegació d’embarcament, posa’t en contacte amb nosaltres. El departament jurídic del despatx per escoltar-vos i rebre més informació sobre el vostre cas concret.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

ASSESSORAMENT INTEGRAL
PER A PARTICULARS I EMPRESES

Lleal Tulsà Assessors

Gestoria i assessoria fiscal, laboral, jurídica, estrangeria, administrativa, immobiliària, protecció de dades per a empreses, autònoms i particulars.