El nou reglament d’estrangeria impulsa una via massiva de regularització a Catalunya

El nou reglament d’estrangeria obre la porta a la regularització de desenes de milers de persones a Catalunya mitjançant l’arrelament, que esdevé la via principal d’accés a la residència legal. Aquesta reforma introdueix canvis substancials que faciliten la sol·licitud del permís, redueixen la burocràcia i permeten una incorporació més àgil al mercat laboral.

 

Un canvi normatiu clau per facilitar la residència i el treball

A partir del 20 de maig de 2025, amb l’entrada en vigor del nou reglament d’estrangeria, s’espera un creixement històric en el nombre de sol·licituds de permisos de residència per arrelament. Amb més de 68.000 autoritzacions en vigor a Catalunya a finals del 2024, la nova normativa suposa un punt d’inflexió per a milers de persones que, fins ara, es trobaven amb requisits molt restrictius i processos lents.

Una de les principals reformes afecta les figures d’arrelament, que s’amplien i es redefinen. El reglament reconeix cinc tipus d’arrelament:

  • Arrelament familiar
  • Arrelament sociolaboral (antic arrelament social)
  • Arrelament socioformatiu
  • Arrelament social (amb requisits específics)
  • Arrelament de segona oportunitat

Els canvis més destacats inclouen:

  • Reducció del període de residència continuada de 3 a 2 anys per a l’arrelament sociolaboral.
  • Reducció de les hores mínimes de treball de 30 a 20 setmanals, amb sou proporcional.
  • Eliminació de l’informe d’arrelament, que allarga sovint fins a 4 mesos l’inici del tràmit.
  • Tots els permisos d’arrelament inclouran autorització per treballar, limitada a 30 hores en el cas socioformatiu.

També s’incorpora una nova figura específica per als familiars de ciutadans espanyols. Aquesta figura permet accedir a un permís de treball provisional des del moment de la sol·licitud, sempre que es trobin al territori espanyol.

 

Impacte real sobre milers de persones en situació d’incertesa legal

A nivell estatal, a finals del 2024, es van comptabilitzar 313.075 autoritzacions per arrelament, amb un augment del 31% respecte a l’any anterior. A Girona, el creixement ha estat encara més significatiu, arribant a 8.093 autoritzacions —un increment del 101,4%— amb una presència destacada de persones del Marroc, Hondures i Colòmbia.

L’arrelament familiar va ser la via més utilitzada (61%), seguida de l’arrelament per formació (19%) i el social (18%). Amb les noves mesures, es preveu que encara més persones es beneficiïn del marc legal, especialment familiars de ciutadans espanyols que fins ara es trobaven en una situació administrativa irregular. Aquest col·lectiu podrà acollir-se a la nova figura creada pel nou reglament d’estrangeria, especialment tenint en compte el volum creixent de nacionalitzacions.

 

Des del sector jurídic i social, s’avalua molt positivament la reforma. Ja que, a priori, ofereix una resposta realista i estructurada a les necessitats de milers de persones que ja han establert vincles familiars, laborals o comunitaris amb el territori. El nou reglament d’estrangeria no només millora l’eficiència administrativa, sinó que també suposa un pas endavant cap a una societat més justa i integradora.

Si vols més informació sobre com el nou reglament afecta una situació en concret contacta amb nosaltres.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

ASSESSORAMENT INTEGRAL
PER A PARTICULARS I EMPRESES

Lleal Tulsà Assessors

Gestoria i assessoria fiscal, laboral, jurídica, estrangeria, administrativa, immobiliària, protecció de dades per a empreses, autònoms i particulars.