Autorització de retorn: tens el permís de residència caducat i vols viatjar?

L’autorització de retorn és el document que pot demanar la persona estrangera, posseïdora d’una autorització de residència o d’estada en període de renovació o pròrroga, per a poder sortir i tornar a entrar a Espanya.

Pot fer aquestes sortides sempre que acrediti que ha iniciat els tràmits dins del termini legal fixat a aquest efecte.

 

Aquest és un permís molt sol·licitat en èpoques contretes de l’any. Ara, que som a l’estiu, molts estrangers el demanen per visitar als seus familiars durant el període de vacances.

 

Quan es pot demanar l’autorització de retorn?

Aquest permís es pot demanar en diferents moments, a continuació te’ls detallem.

  • Inicials: Quan es tracti del permís de residència inicial, per a poder sol·licitar l’autorització de retorn, la persona ha d’acreditar que el viatge respon a una situació de necessitat. Així com que concorren raons excepcionals i que s’ha resolt favorablement la sol·licitud inicial d’autorització de residència o d’autorització d’estada. També s’ha de demostrar que està en tràmit l’expedició de la Targeta d’Identitat d’Estranger.
  • Renovacions o pròrrogues: No serà necessari justificar el requisit d’esdevenir una situació de necessitat i la concurrència de raons excepcionals en el cas que es tracti de trobar-se en situació de renovació o pròrroga. Malgrat això, sí que serà necessari justificar que s’han iniciats els tràmits de renovació davant l’Oficina d’Estrangeria sempre que en el moment de demanar l’autorització la persona es trobi en termini legal per a fer-ho.
  • Duplicat TIE: En el cas que s’hagi perdut la Targeta d’Identificació d’Estranger (TIE) i es tingui el resguard del duplicat de la policia a l’espera dels 45 dies per a poder recollir la nova targeta, també serà possible demanar l’autorització de retorn per viatjar.

 

El seu caràcter exclusiu, per a què utilitzar-lo?

Cal tenir en compte que es tracta d’un permís que de manera exclusiva tan sols permet viatjar al país d’origen de la persona que el demana per després poder tornar a entrar legalment a Espanya. Ja que no és vàlid el seu ús fora d’aquest context, així doncs, no es podrà demanar si la persona el necessita per viatjar dins de la Unió Europea.

 

Període de validesa

  • Vigència no superior a 90 dies des de la caducitat de l’autorització de residència o d’estada. En cas que se sol·liciti amb anterioritat a aquesta caducitat.
  • En cas que se sol·liciti en un moment posterior a la caducitat de l’autorització de residència o d’estada, l’autorització de retorn tindrà una vigència no superior a 90 dies des que sigui concedida.

 

S’ha de pagar taxa?

Sí, una taxa per import de 10,72€ (any 2022).

 

Termini d’espera per a l’expedició del permís d’autorització de retorn

L’autorització de retorn es lliura el mateix dia de la presentació de la sol·licitud que ha de formular-se davant la Policia Nacional – Brigada Provincial d’Estrangeria i Fronteres.

 

 

Tens dubtes sobre si el teu cas o el del teu treballador pot acollir-se a la petició d’un permís d’autorització de retorn?

Contacta amb nosaltres i t’assessorarem.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

ASSESSORAMENT INTEGRAL
PER A PARTICULARS I EMPRESES

Lleal Tulsà Assessors

Gestoria i assessoria fiscal, laboral, jurídica, estrangeria, administrativa, immobiliària, protecció de dades per a empreses, autònoms i particulars.