Mesures fiscals per fer front a la crisi inflacionista

En l’últim Consell de Ministres de l’any, celebrat el passat dimarts dia 27 de desembre, s’ha aprovat un paquet d’ajudes per fer front a l’actual crisi inflacionista en la qual ens trobem immersos des de fa molts mesos. En aquesta comitiva s’han aprovat noves mesures fiscals per fer front la crisi inflacionista que comentem i, també, se n’han redissenyat i modificat algunes de ja existents.

Les principals mesures de resposta que detallarem a continuació volen mitigar algunes de les conseqüències econòmiques i socials sorgides arran de la guerra d’Ucraïna i de suport a la reconstrucció de l’illa de La Palma entre altres situacions de vulnerabilitat recollides en el Reial Decret Llei 20/2022, de 27 de desembre (BOE, 28-12-2022). De totes elles, però, en volem destacar unes quantes que passem a detallar més concretament a continuació.

 

Principals mesures fiscals per fer front la crisi inflacionista actual

  • Rebaixa de l’IVA: Entre les principals novetats del nou paquet de mesures en destaca la rebaixa de l’IVA al 0% dels aliments bàsics que actualment el tenien al 4%: llet, pa, ous, formatge, verdura, hortalisses, fruita, llegums, patates i cereals. Altres aliments com els olis i la pasta passen del 10% d’IVA al 5%. I altres aliments que en l’actualitat estan al 10% com són la carn i el peix, no es veuran modificats. Aquestes rebaixes en l’IVA s’allargaran durant els sis primers mesos de 2023. És a dir, fins al 30 de juny de 2023 o fins que la taxa interanual de la inflació subjacent baixi del 5,5%.
  • Xec de 200€ per a rendes baixes: Amb l’objectiu d’alleujar l’augment dels preus de la cistella de la compra, s’aprova la concessió d’un xec de 200€ a les llars amb rendes inferiors a 27.000 euros anuals i patrimoni menor de 75.000€ -sense tenir en compte l’habitatge-. Aquesta ajuda serà en forma d’un únic pagament i podrà sol·licitar-se a partir del 15 de febrer a la pàgina de l’AEAT. Queden exclosos pensionistes i els ciutadans que perceben l’Ingrés Mínim Vital.
  • Preu dels carburants: A partir de l’1 de gener de 2023 es posa fi a la bonificació de 20 cèntims per litre de carburants que fins ara era d’aplicació general en totes les gasolineres. Amb l’entrada del nou any, només podran beneficiar-se d’aquesta bonificació en el combustible els col·lectius professionals recollits en el nou decret. És a dir: professionals del transport professional per carretera, agricultors, navilieres i pescadors. En el cas del transport per carretera, aquesta bonificació s’abonarà al final de cada mes. Mentre que en el cas dels agricultors, es fixarà una ajuda directa de fins a 20 cèntims per litre mitjançant la devolució de l’impost especial d’hidrocarburs.
  • Habitatge: Una altra de les noves mesures fiscals per fer front la crisi inflacionista fa referència a l’habitatge. Durant sis mesos s’aprova la congelació dels preus dels lloguers els contractes dels quals hagin de ser renovats abans del 30 de juny. També es prorroga per tot el 2023 el límit al 2% per a l’actualització de lloguers.
  • Energia: Es prorroga durant sis mesos més les rebaixes fiscals sobre l’IVA de la llum i el gas al 5%. Així com la suspensió del tribut de generació elèctrica i rebaixa de l’Impost Especial. També, es prorroga durant tot el 2023 la suspensió dels talls de subministrament de llum i gas a les llars.
  • Transport públic: Es mantenen les ajudes directes per cobrir la rebaixa del 30% en el transport públic urbà i interurbà en aquells territoris en els quals els governs autonòmics i les entitats locals complementin fins al 50% la rebaixa del preu. S’estén durant 2023 la gratuïtat en el transport per ferrocarril de Cercanías, Rodalies i Mitja Distància convencional i de les línies d’autobús de titularitat estatal per a viatgers habituals. Així com els descomptes del 50% dels abonaments Avant i la gratuïtat dels abonaments i títols multiviatge de les línies d’autobús de titularitat estatal.

 

Assessorament fiscal

Aquestes són les principals mesures fiscals per fer front la crisi inflacionista actual. Unes mesures que pretenen ser d’utilitat i que, a la fi, siguin beneficioses per a la butxaca de tots els ciutadans. Seguirem la seva implantació així com el resultat econòmic final i, si en algun moment et cal que responguem algun dubte sobre aquesta nova normativa, posa’t en contacte amb nosaltres.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

ASSESSORAMENT INTEGRAL
PER A PARTICULARS I EMPRESES

Lleal Tulsà Assessors

Gestoria i assessoria fiscal, laboral, jurídica, estrangeria, administrativa, immobiliària, protecció de dades per a empreses, autònoms i particulars.