Nou sistema de cotització per autònoms

A partir de l’1 de gener del 2023 s’inicia un nou sistema de cotització per autònoms i el seu règim laboral, on es passarà a pagar a partir del rendiment net del negoci. En altres paraules, es cotitzarà en funció dels ingressos reals de l’activitat.

Això significa que les empreses i els autònoms tindran l’obligació de presentar una previsió d’ingressos anuals. I, partir d’aquí, se’n calcularà la base de cotització.

 

Trams del nou sistema de cotització per autònoms

Aquest sistema està fonamentat en 15 trams de cotització i quotes que van des dels 230 a 1267 euros per l’any 2023. Aquesta quota disminueix als trams amb uns beneficis més baixos, mentre que, als més alts, la quota és més elevada.

 

Com calcular els rendiments nets?

Per calcular els rendiments nets d’un autònom el primer pas a seguir és per obtenir els rendiments nets del negoci. És a dir, els ingressos obtinguts en les rendes del treball menys les despeses deduïbles. A aquest import, se li suma l’import de les quotes d’autònoms i posteriorment se li resta en concepte de despeses de difícil justificació un 7% en el cas de les persones físiques o un 3% pels autònoms societaris.

Aquest rendiment anual el dividirem pels dies que hem estat d’alta durant l’any i el multiplicarem per 30 per saber la base mensual de cotització.

 

Exemple de càlcul

Per exemple, en el cas d’haver tingut un rendiment net anual de 21.855€, ho dividim per 365 si hem estat donats d’alta tot l’any (21.855/365 = 59,88€) i ho multipliquem per 30 (59,88 x 30 = 1.796,40€). En aquest cas ens situaríem en el tram que va de 1.700 a 1.850€ podent elegir cotitzar per una base mínima de 1.013,07€ i pagant una quota d’autònoms de 310€

 

Característiques del nou sistema de cotització

La nova reforma preveu que els autònoms puguin modificar fins a sis vegades l’any la base de cotització per anar adequant la quota als seus ingressos reals, contra els quatre canvis que es permetien anteriorment.

També, a final d’any hi haurà una regularització perquè la Seguretat Social confirmi que cada autònom ha cotitzat en funció dels rendiments nets. Si l’autònom ha cotitzat per una base superior a la corresponent, la Seguretat Social li tornarà els diners que haurà pagat de més. En cas contrari, l’autònom haurà d’abonar la cotització pendent en un termini voluntari sense interessos ni recàrrecs de 30 dies.

 

Assessorament laboral personalitzat

Saben que aquesta nova normativa pot despertar dubtes sobre el seu funcionament i càlcul. Si necessites un assessorament personalitzat, ens posem a la teva disposició.

Contacta amb nosaltres i els nostres assessors laborals estudiaran el teu cas, calcularan els rendiments nets del teu negoci i t’aconsellaran sobre quina és la millor base de cotització per a tu i el teu negoci.

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

ASSESSORAMENT INTEGRAL
PER A PARTICULARS I EMPRESES

Lleal Tulsà Assessors

Gestoria i assessoria fiscal, laboral, jurídica, estrangeria, administrativa, immobiliària, protecció de dades per a empreses, autònoms i particulars.