Noves situacions especials incapacitat temporal per protegir la salut i l’ocupació de les dones

El passat 1 de març de 2023 es va publicar al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) la Llei Orgànica 1/2023 de 28 de febrer. Una norma amb les noves situacions especials incapacitat temporal per protegir la salut i l’ocupació de les dones que actualitza la Llei de salut sexual i reproductiva i de la interrupció voluntària de l’embaràs. Aquest text legal reconeix tres noves situacions especials d’incapacitat temporal (IT) per contingències comunes per tal de conciliar el dret a la salut amb l’ocupació de les dones que entraran en vigor el proper mes de juny.

Tres noves situacions

Les tres situacions especials incloses en aquesta norma i que no estaven protegides fins ara són:

  1. La baixa laboral en què es pugui trobar la dona en cas de menstruació incapacitant secundària, derivada dʼuna dismenorrea generada per una patologia prèviament diagnosticada. En la situació especial d’incapacitat temporal per menstruació incapacitant secundària el subsidi s’abonarà a càrrec de la Seguretat Social des del dia de la baixa a la feina.
  2. La interrupció de l’embaràs, sigui voluntària o no, mentre es rebi assistència sanitària pel Servei Públic de Salut i estigui impedida per al treball.
  3. El període comprès entre el primer dia de la setmana 39 de gestació fins al part.

En supòsits 2 i 3, el subsidi s’abonarà a càrrec de la Seguretat Social des de l’endemà de la baixa a la feina. I pel que fa al sou, el salari serà íntegre corresponent al dia de la baixa i anirà a càrrec de l’empresari.

 

Situacions comunes i situacions especials incapacitat temporal a partir de l’1 de juny

Abans de detallar les situacions que entraran en vigor, expliquem, però, què és una incapacitat temporal.
Una incapacitat temporal es defineix com la impossibilitat temporal per treballar. Això es produeix quan es fa necessària una assistència sanitària de la Seguretat Social.

Aquesta situació es pot produir per:

  • Malatia. Sigui comuna o per causes professionals.
  • Períodes d’observació.
  • Accident. Sigui laboral o no laboral.

 

A continuació detallem el quadre resum de les situacions d’incapacitat temporal que seran vigents a partir del pròxim 1 de juny de 2023 amb els seus beneficiaris i especificitats. Són aquestes:

situacions especials incapacitat temporal

 

situacions especials incapacitat temporal situacions especials incapacitat temporal

 

Situacions especials incapacitat temporal per protegir la dona

 

 

Assessorament personalitzat

Conèixer totes les novetats normatives en l’àmbit laboral és sempre és senzill. Per això, la nostra passió i missió és la d’acompanyar-te i fer-te el dia a dia més fàcil i còmode, també, en temes laborals. Si en algun moment et cal una consulta sobre com tramitar o com fer front a una baixa per incapacitat temporal, et recomanem que et posis en contacte amb nosaltres i t’informarem.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

ASSESSORAMENT INTEGRAL
PER A PARTICULARS I EMPRESES

Lleal Tulsà Assessors

Gestoria i assessoria fiscal, laboral, jurídica, estrangeria, administrativa, immobiliària, protecció de dades per a empreses, autònoms i particulars.