Factura electrònica obligatòria

La digitalització del sistema de treball també arriba a la facturació. I és que d’aquí a uns mesos tots els professionals estaran obligats a emetre factures de manera electrònica. Arriba la factura electrònica obligatòria.

Aquest canvi és degut a l’aplicació de la Llei Crea y Crece, entrada en vigor el passat mes d’octubre del 2022, i que introdueix la factura electrònica obligatòria per a empresaris i professionals.

Sense cap mena de dubte, és una mesura per a la qual convé preparar-se, ja que el seu desenvolupament reglamentari ja està en procés i, amb ell, començarà a córrer el termini per adaptar-se a aquest canvi normatiu.

Per estar preparat per fer-hi front, a continuació, expliquem què és la factura electrònica obligatòria, a qui afecta i quan es començarà a aplicar.

 

Què és una factura electrònica

La factura electrònica obligatòria entre empresaris i professionals es defineix al reglament com “aquella factura expedida i rebuda en format electrònic entre empresaris i professionals en què es documentin operacions comercials concertades entre ells”.

És a dir, la llei marca que les factures electròniques obligatòries s’hauran d’emetre a través d’un programa de facturació de l’Agència Tributària. O bé un programa de factura electrònica certificat.

 

Qui està obligat a presentar la factura electrònica?

La Llei Crea y Crece generalitza l’ús de la facturació electrònica en operacions entre empresaris i professionals.

Això significa que tant empreses com professionals autònoms quedaran obligats a facturar electrònicament en les relacions amb altres empreses i professionals (B2B).

Es creu que en el termini de dos anys des de l’entrada en vigor del reglament de la Llei Crea y Crece, tot el sector privat espanyol haurà de fer ús de la factura electrònica obligatòria en les relacions B2B.

Aquesta obligació no és aplicable quan una de les dues parts de l’operació no tingui al territori espanyol la seu de la seva activitat econòmica, o no tingui a Espanya un establiment permanent al qual es dirigeixi la facturació.

D’altra banda, el reglament deixa fora d’aquesta obligació les factures simplificades i les factures no obligatòries.

 

Quan serà obligatòria la factura electrònica entre empresaris i professionals?

Encara no existeix una data concreta per a l’entrada en vigor de la facturació electrònica obligatòria, malgrat que es parla que possiblement sigui fixada pel juliol del 2025.

El que sí se sap és que quan ja sigui d’obligat compliment, les empreses i professionals que tinguin una facturació anual superior als 8 milions d’euros tindran el termini d’un any per adaptar-se a aquest nou sistema. Per a la resta d’empresaris i professionals, el marge d’adaptació serà de dos anys des de l’aprovació del desenvolupament reglamentari esmentat.

Per tant, a partir d’aquestes dates (encara per determinar), empresaris i professionals a tot Espanya s’han d’adaptar a les exigències de la nova llei.

 

Suport empresarial personalitzat

Aquest nou canvi suposarà una nova manera d’emetre factures que, esperem, faciliti i agilitzi la comptabilitat i la fiscalitat de les empreses i autònoms del país.

En tot cas, des de Lleal Tulsà estarem amatents a la publicació de la data d’inici del compliment d’aquesta nova normativa. De la mateixa manera que restem a la seva disposició per a resoldre qualsevol dubte sobre l’obligatorietat d’emetre factures de manera electrònica.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

ASSESSORAMENT INTEGRAL
PER A PARTICULARS I EMPRESES

Lleal Tulsà Assessors

Gestoria i assessoria fiscal, laboral, jurídica, estrangeria, administrativa, immobiliària, protecció de dades per a empreses, autònoms i particulars.