Com trobar la xarxa social ideal per al teu públic?

Fa més de dues dècades, des del 4 de febrer de 2004, quan va néixer Facebook, que la comunicació digital forma part del nostre dia a dia.
En aquests vint anys, hem vist el naixement de les xarxes socials i hem acompanyat marques i empreses en la seva adaptació a aquest entorn canviant. Abans, la comunicació era del tot unidireccional: una empresa emetia un missatge a través d’un canal amb l’objectiu d’impactar el màxim de gent possible. Però, en cap cas, aquesta acció recollia cap mena de feedback o impressió. Es comunicava d’una manera més cega i, ara, vint anys després, veiem que tot missatge pot tenir la seva resposta.

 

Mil i una places on comunicar

Una tendència que ha persistit en el temps és la creença que cal ser present a totes les plataformes per arribar a més gent. Res més lluny de la realitat.
La comunicació és una eina poderosa, però cal saber com fer-la servir. A l’antiguitat, el trobador es posava al centre de la plaça i emetia el seu missatge independentment de si qui l’escoltava se sentia interpel·lat o no. Vist amb les eines d’anàlisi actuals, això es podria considerar un error. No totes les xarxes socials s’adapten a totes les empreses, ni totes les audiències estan repartides uniformement per internet. Això vol dir que no totes les places públiques són el canal de comunicació adequat per explicar un fet.

Posarem un exemple per fer-ho més entenedor: una marca que ven productes industrials té poc a guanyar a TikTok, de la mateixa manera que una petita botiga d’artesania pot no necessitar LinkedIn. La clau és entendre a qui ens dirigim i on es troben els nostres clients potencials. Per tant, es fa del tot necessari esgrimir i seleccionar la xarxa social ideal per a cada empresa i sector.

Cada plataforma té el seu llenguatge, el seu format i el seu públic. Instagram i TikTok potencien el contingut visual i dinàmic, mentre que LinkedIn és l’espai ideal per a la comunicació corporativa i el networking professional; aquí, el text serà el nostre aliat. Facebook, malgrat el seu declivi entre els usuaris joves, encara és rellevant per a determinats sectors i franges d’edat concretes. I X (Twitter) continua sent potent per a la comunicació en temps real.

 

No cal ser a tot arreu, troba la teva xarxa social ideal

La presència digital ha de ser estratègica. Comunicar per comunicar no té sentit si no es fa amb un objectiu clar i amb continguts adequats. Abans de llençar-se a crear perfils a totes les xarxes, cal definir una estratègia basada en el coneixement del mercat, el públic objectiu i els objectius de negoci.

En comunicació, igual que en la vida real, “menys és més”. I ho és sempre que aquest “menys” sigui ben treballat i tingui un propòsit clar.

Si et planteges obrir nous canals de comunicació per arribar a més públic, ens sembla una bona idea, però tingues en compte el que hem explicat. De fet, els nostres especialistes en comunicació no descarten obrir un perfil a cada portal social per reservar el nom de la marca. Aquesta és una pràctica força utilitzada. Però també cal tenir en compte que, si es volen utilitzar aquests perfils, ha de ser basant-se en una estratègia meditada i consolidada.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

ASSESSORAMENT INTEGRAL
PER A PARTICULARS I EMPRESES

Lleal Tulsà Assessors

Gestoria i assessoria fiscal, laboral, jurídica, estrangeria, administrativa, immobiliària, protecció de dades per a empreses, autònoms i particulars.