Declaració informativa de béns a l’estranger.

Model 720 i la recent sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea TJUE.

Avui volem parlar de l’ordre HAP/72/2013 de 30 de gener de 2013  que va aprovar el model 720 – declaració informativa de béns a l’estranger.

Aquesta normativa obliga a les totes persones físiques o jurídiques, residents a Espanya, a declarar els béns que tinguin un valor superior als 50.000, 00€ relacionats amb:

  1. Compres corrents i d’estalvi.
  2. Valor mobiliaris: accions, FIM, etc.
  3. Béns immobiliaris.

 

Com funciona la declaració informativa de béns a l’estranger o el model 720?

Aquesta declaració es presenta amb periodicitat anual, i en el cas d’aquest any 2021 la data límit és el 31 de març de 2022.

La no presentació d’aquesta declaració per parts dels obligats a fer-ho es penalitza amb unes  sancions exorbitants i escandaloses. A més, el valor d’aquests béns passarien a ser considerats rendes de l’últim període no prescrit.

 

Què hi diu ara el TJUE?

Doncs bé, després d’aquest preàmbul que ens ajuda a entendre la situació actual, el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) en la sentència del dia 27 de gener ha esmicolat aquest model 720, ja que refusa totalment aquest sistema. El declara contrari a l’ordenament comunitari. Considerant que la normativa fiscal espanyola imposa unes restriccions desproporcionades a la lliure circulació de capitals.

Davant d’aquesta sentència demolidora del TJUE hem d’entendre que la reacció del Govern d’Espanya és la d’acceptar la sentència i fer les modificacions necessàries per adequar-ho a l’esperit de la mateixa.

Per tant, davant aquesta sentència, se suposen els següents canvis:

  • L’obligació de presentació de la declaració informativa-Model 720 continuarà vigent.
  • Desaparició de les sancions formals, ajustant-les al que estableix la Llei General Tributària (LGT) (150€-250€)
  • Desaparició del guany no justificat amb la sanció del 150%. Per tant, no hi haurà guany patrimonial no justificat més enllà dels quatre anys de prescripció normal per a qualsevol bé, eliminant-se d’aquesta manera la imprescriptibilitat.

 

Aquesta nova mesura presentar algunes controvèrsies que haurem de seguir.

Des de Lleal Tulsà us recomanem que, en cas de veure’s afectat per aquesta sentència, us poseu en contacte amb el vostre assessor de confiança. O que, per altra banda, si voleu més informació, demaneu cita per informar-vos sense cap compromís.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

ASSESSORAMENT INTEGRAL
PER A PARTICULARS I EMPRESES

Lleal Tulsà Assessors

Gestoria i assessoria fiscal, laboral, jurídica, estrangeria, administrativa, immobiliària, protecció de dades per a empreses, autònoms i particulars.