OPINIÓ “Nova cotització dels autònoms: un impuls a l’emprenedoria?” – L’Econòmic

Albert Lleal – Lleal Tulsà Assessors 

Finalment, el 26 de juliol passat es va publicar el Reial decret llei 13/2022 pel qual s’estableix un nou sistema de cotització per als treballadors per compte propi.

Aquesta normativa provoca una modificació de les quotes d’autònoms en funció dels rendiments econòmics de les persones treballadores per compte propi. Precisament aquesta és una qüestió que durant molt de temps ha estat sobre la taula i, després de molts mesos d’anuncis i proclames, es va decidir publicar-lo, com hem dit, el juliol passat. Una setmana després, però, es va publicar el Reial decret llei 14/2022 d’1 d’agost, que modificava certs articles de l’anterior reial decret llei. Ara bé, deixant de banda el despropòsit legislatiu, la pregunta que ens podem fer és si aquesta nova mesura ajudarà a crear més autoocupació i si donarà un impuls a l’emprenedoria de l’Estat espanyol.

Si analitzem el sistema actual, el que sí que és cert és que les cotitzacions d’autònoms són deficitàries. A Espanya s’ingressen en concepte de quota d’autònoms al voltant de 12.400 milions d’euros, mentre que la despesa en prestacions per a persones autònomes és de més de 22.000 milions d’euros.

Com bé sabem, actualment més del 80% dels autònoms cotitzen per la base mínima. Aquesta base se situa en 960,60 euros el 2022 i fa que les prestacions que perceben les persones autònomes siguin bastant més baixes si les comparem amb les que percebent les persones treballadores del règim general.

Aquests dos punts són el detonant que el legislador ha fet servir per justificar el canvi normatiu que entrarà en vigor a partir de l’1 de gener de l’any vinent. Així doncs, la quota a pagar d’autònoms dependrà dels rendiments econòmics que obtingui la persona de la seva activitat econòmica.

Des del meu punt de vista, aquest canvi normatiu no aporta cap incentiu addicional al que hi ha fins ara. A part, també cal tenir en compte que la famosa tarifa plana que es paga és actualment d’uns 60 euros i que a partir del gener serà d’uns 80 euros. I en un moment en què els costos de l’energia estan disparats, amb una inflació al voltant del 10%, amb la caiguda del valor de l’euro, amb una guerra al costat de casa i, per tant, amb una gran incertesa col·lectiva sobre l’evolució de la nostra economia, crec que un dels punts en què s’hauria d’haver incidit majoritàriament és a donar eines perquè la gent amb la capacitat d’emprendre, de crear i de donar un impuls a la nostra economia tingués més facilitats, almenys durant el període inicial de l’obertura del seu projecte professional. I ho dic amb la certesa total que aquesta mena de perfils hi són, al nostre país. Existeixen i tenen ganes d’emprendre.

Amb això, però, vull puntualitzar que no parlo només de les ajudes econòmiques, que són necessàries i evidents, sinó de simplificació administrativa, d’agilitat burocràtica i de donar valor a la cultura de l’esforç, a l’emprenedoria i al fet de “jugar-se-la”.

Veurem, doncs, si aquest canvi normatiu que vindrà acompanyat d’un augment dels costos socials d’una bona part dels autònoms, no té l’efecte contrari a aquell que voldríem tots i si, malgrat tot això, es continuarà creant ocupació.

 

Llegeix l’article, aquí.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

ASSESSORAMENT INTEGRAL
PER A PARTICULARS I EMPRESES

Lleal Tulsà Assessors

Gestoria i assessoria fiscal, laboral, jurídica, estrangeria, administrativa, immobiliària, protecció de dades per a empreses, autònoms i particulars.