“Venda ocasional o negoci?” – El Punt Avui
La quitxalla creix molt ràpid i cal renovar l’armari constament. Algunes famílies han trobat en plataformes digitals com ara Wallapop o Vinted un gran aliat per vendre la roba que ja no utilitzen i adquirir peces de segona mà. I qui diu roba, diu mobles, electrodomèstics, joguines, llibres i molts altres objectes que tenen arraconats i poden rendibilitzar. És una pràctica sostenible i que té molts adeptes però que algunes persones han convertir en un lucratiu negoci que els proporciona molts ingressos i que no sempre declaren. On és el límit entre una activitat lucrativa i la que no ho és?
Hisenda creu que fer 30 operacions o més o superar els 2.000 euros en transaccions l’any, hauria de ser, com a mínim, objecte d’informació per part de l’aplicació. És alguna de les novetats del reglament aprovat recentment pel govern espanyol, que completa la transposició de la directiva europea DAC 7 de cooperació en matèria fiscal entre països sobre les operacions en plataformes digitals (el Consell de Ministres ja va modificar la llei tributària a finals del 2022).
2.000
euros és la xifra del còmput anual de transferències a partir de la qual la plataforma digital ha d’informar Hisenda
Des de l’entrada en vigor de la normativa, mercats virtuals com ara eBay, Booking, Airbnb, Milanuncios o Segundamano i les mencionades a l’inici hauran d’informar de les anomenades “activitats pertinents”, és a dir: el lloguer o la cessió temporal de béns immobles, els serveis personals, la venda de béns i el lloguer de mitjans de transport. La plataforma haurà d’emplenar les declaracions amb les dades de l’operació, identificant les persones que hi intervenen. “És una mesura que s’emmarca en la lluita contra el frau fiscal, amb la voluntat que hi hagi transparència en les operacions, i si es determina que hi ha guany patrimonial, que es tributi com cal”, explica Joaquim Lleal, cap del departament fiscal i comptable de l’assessoria Lleal Tulsà.
En la pràctica, la gran majoria dels usuaris no hauran de fer res. Però als que superin els topalls de número i import de les operacions els hauria d’arribar un missatge de l’operadora a través de l’aplicació o del correu electrònic, indicant que es farà la notificació a l’autoritat tributària corresponent i requerint les dades necessàries, que s’hauran d’aportar en un termini de temps determinat, explica Lleal.
En tot cas, el nou reglament marca unes quantitats que els usuaris d’aquestes plataformes hauran de tenir molt presents en el seu còmput anual. Les trenta operacions l’any representa una activitat gens desorbitada de dues compravendes i mitja al mes i, pel que fa a la quantia total: d’uns 167 euros al mes. “Els usuaris han d’estar alerta sobre la seva activitat perquè podrien passar de fer operacions personals sense lucre a una activitat econòmica”, subratlla l’expert fiscal de Lleal Tulsà.
Deixa un comentari