Reforma del reglament d’estrangeria
El 22 de juliol de 2024 es va publicar a la web del Ministeri d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions l’esborrany del projecte de Reial decret pel qual s’aprova el nou Reglament de la Llei Orgànica 4/2000 sobre Drets i Llibertats dels Estrangers a Espanya i la seva integració social, fruit de la necessitat d’actualitzar aquesta normativa a nous procediments, garanties i drets que fins al moment només havien estat subjectes a petites millores a través de reformes parcials (2018, 2020 i 2022).
El Ministeri va obrir un procediment d’audiència pública fins el passat 10 de setembre per aquells que estiguessin interessats a fer al·legacions al projecte, només és qüestió de temps tenir notícies sobre l’aprovació de la reforma del reglament d’estrangeria, ja que segons la disposició final tercera de l’esborrany publicat, en cas d’aprovar-se el nou Reglament, aquest entraria en vigor al cap de 6 mesos des de la seva publicació al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE).
Objectius de la reforma del reglament d’estrangeria
- Millorar les vies d’entrada i permanència: Es busca facilitar l’accés de persones estrangeres a Espanya, garantint que les vies d’entrada i permanència siguin regulars, segures i ordenades. Això implica adaptar els requisits a les realitats econòmiques i socials actuals, i desincentivar l’ús de vies irregulars.
- Simplificació de procediments administratius: El Reial Decret pretén simplificar els tràmits relacionats amb la gestió migratòria, com l’obtenció de visats i autoritzacions d’estada i residència. Això ajudarà a millorar la coherència del marc jurídic i a oferir una major seguretat jurídica als sol·licitants.
- Regulació d’autoritzacions per activitats temporals: Es proposa regular les autoritzacions de residència i treball per activitats temporals reintroduint permisos de treball de durada determinada tant en l’àmbit col·lectiu com individual.
- Millorar la gestió de la migració circular: La reforma busca optimitzar la planificació i gestió de la migració circular mitjançant la simplificació de procediments i el reforçament dels drets i garanties en la gestió col·lectiva de contractacions en origen.
- Reforma de permisos per circumstàncies excepcionals: Es busca millorar els mecanismes per a l’expedició de permisos de residència en circumstàncies excepcionals, especialment per a situacions d’arrelament i per a dones víctimes de violència de gènere, sexual i tràfic.
- Facilitació del trànsit entre autoritzacions: Es proposa facilitar el procés de transició d’una autorització de residència temporal a una altra, evitant que les traves burocràtiques generin situacions d’irregularitat.
- Transposició del dret de la Unió Europea: Es planteja completar i millorar l’adaptació de la normativa espanyola a la legislació europea en matèria migratòria, assegurant el compliment de les directives europees.
- Reforçar drets i inclusió: El decret té com a objectiu reforçar els drets de les persones estrangeres, promovent la seva inclusió social en línia amb estratègies contra el racisme i la xenofòbia.
- Compliment de Jurisprudència: Finalment, es busca assegurar que la normativa s’apliqui d’acord amb les decisions recents del Tribunal Suprem i del Tribunal de Justícia de la Unió Europea, garantint així una pràctica legal adequada i actualitzada.
Les conseqüències d’aquesta reforma
L’aprovació del nou reglament d’estrangeria a Espanya és àmpliament esperada, ja que promet introduir millores significatives en la gestió migratòria. Amb la seva implementació, s’espera optimitzar els procediments administratius, facilitar l’accés a la residència i al permís de treball per a estrangers, i fomentar una migració regular i ordenada. Aquestes reformes no sols atendran les necessitats del mercat laboral, sinó que també reforçaran els drets de les persones estrangeres, promovent la seva inclusió social i contribuint a un entorn més just i coherent en l’àmbit migratori.
Deixa un comentari